ADANA USAMADANA USAM
Menu
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Paydaşlarımız
    • Endüstriyel Danışmanlarımız
    • Ekibimiz
  • Hizmetlerimiz
  • Yaptıklarımız
  • Raporlarımız
  • Blog
  • İletişim

 


HAKKIMIZDA

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından 1997 yılında başlatılan Üniversite Sanayi ortak Araştırma Merkezleri Programı kapsamında bir yapılanmaya gidebilmek için, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Adana Sanayi Odası’nın desteği ile üç yılı aşkın bir hazırlık çalışması yapmıştır.

Adana ÜSAM,TÜBİTAK’ın 6 Mayıs 2000 tarihli Bilim Kurulu kararı ile “TÜBİTAK Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi” olarak kurulmuştur. TÜBİTAK, Çukurova Üniversitesi Adana Sanayi Odası (ADASO), Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve 35 Adanalı sanayicinin ortaklığı ile kurulan TÜBİTAK Adana ÜSAM’ın çalışma ilkeleri taraflar arasında imzalanan protokol ile belirlenmiştir.

TÜBİTAK’ın ÜSAMP Programını, hukuki dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle, 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle bitirmesinin ardından “TÜBİTAK Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi” yerine aynı paydaşların katılımı ile 01 Ocak 2007 tarihinde “Adana ÜSAM – Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi Derneği” kurulmuştur. TÜBİTAK Başkanlığı’nın talimatları doğrultusunda TÜBİTAK Adana ÜSAM’ın tüm mal varlığı ve yetkileri Adana ÜSAM Derneği’ne aktarılmıştır. Bu geçiş işlemleri hakkındaki hukuki hükümler en altta verilmiştir.

Adana ÜSAM’ın hizmet gelirlerinin muhasebeleştirilebilmesi için Ocak 2007’de Adana ÜSAM Derneği Ar-Ge İktisadi İşletmesi kurulmuştur. Dernek Yönetim Kurulu aynı zamanda İktisadi İşletme Yönetim Kurulu olarak da görev yapmıştır.

TÜBİTAK başta olmak üzere kamu adına fonlama yapan kuruluşların, Ar-Ge çalışmaları için sağladığı geri ödemeli ve ödemesiz desteklere başvurabilmek için 26 Aralık 2012’de beş ortaklı olarak Adana Teknoloji Transferi Anonim Şirket kurulmuştur. Kar amacı gütmeyecek şekilde kurulan şirketin hissedarları Adana ÜSAM Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile kurumsal temsil sağlayan üyeler arasından belirlenmiştir. 50.000 TL sermaye ile kurulan Adana Teknoloji Transferi A.Ş.’nin 15.000 TL karşılığı hissesi Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından karşılanmış ve kalan hisseler KSG Makine İmalat San ve Tic Ltd. Şti., Mazlum Mangtay Boru Sondajcılık San ve Tic AŞ, Tesla Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. ve Elita Gıda Tarım San. Tic. Ltd. Şti. arasında eşit olarak paylaşılmıştır.

Adana Teknoloji Transferi AŞ kurulana kadar Adana ÜSAM Derneği Ar-Ge İktisadi İşletmesi üzerinden yapılan tüm işler durdurularak Adana Teknoloji Transferi AŞ üzerinden sürdürülmüştür. Ayrıca, Türk Patent ve Marka Kurumu (o tarihteki adıyla Türk Patent Enstitüsü) onayıyla Adana ÜSAM Derneği’ne ait olan Adana ÜSAM markası Adana Teknoloji Transferi AŞ ile Adana ÜSAM Derneği arasında Adana 11. Noterliğinde düzenlenen 31.03.2014 tarih ve 09433 kayıt nolu sözleşme ile Adana Teknoloji Transferi AŞ tarafından da sözleşmede belirtilen koşullar içinde kullanılmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla, Adana ÜSAM markası altında Adana Teknoloji Transferi AŞ ile Adana ÜSAM Derneği ve Ar-Ge İktisadi İşletmesi olarak iki farklı tüzel kişilik faaliyet göstermeye başlamıştır. Dolayısıyla, Adana ÜSAM hem Adana ÜSAM Derneği ve Ar-Ge İktisadi İşletmesini hem de Adana Teknoloji Transferi AŞ’yi içerir duruma gelmiş bulunmaktaydı. Adana ÜSAM Derneği Yönetim Kurulu Başkanı KSG Makine İmalat adına Fırat Karalı, Başkan Yardımcısı Mazlum Mangtay Boru Sondajcılık adına Şahin Mangtay ve Sayman olarak da Tesla Otomotiv adına Mehmet Altıok görev yapıyordu. Adana Teknoloji Transferi AŞ Yönetim Kurulu’nda da aynı kişiler aynı görevlerdeydiler.

Ocak 2016’da yapılan Adana ÜSAM Genel Kurulu sonrasında Adana Teknoloji Transferi AŞ’nin Elita Gıda hissesi Zahit Alüminyum AŞ’ye devredilmiştir. 27 Temmuz 2016 tarihinde yeniden oluşturulan Yönetim Kurulunda Zahit Alüminyum adına Zahit Balbay Başkan, Şahin Mangtay, Mehmet Altıok ve Fırat Karalı da kendi işletmeleri adına üye olarak görev almıştır.

Adana Teknolojı̇ Transferı̇ Anonim Şirketı̇ (5504144) 07.11.2016 tarihinde yaptığı “Adana Üsim Adana Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezi” marka başvurusu 02.06.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir.

Adana ÜSAM Derneği üyeliğinden eski üyelerin istifa etmesi üzerine yeni üyeler alınmış ve Adana ÜSAM Derneği için yeni yönetim oluşturulmuştur.

Bu süre içinde yaşanan olaylar nedeniyle Adana ÜSAM’ın kapsayıcı yapısı bozulmuş ve paydaşlarıyla olan ilişkisi kopma noktasına gelmiştir. Ancak, Adana ÜSAM’ın temel felsefesinden vaz geçmediğini ve eskisi gibi güçlü bir paydaş yapısı oluşturma amacında olduğunu belirtmek isteriz.

Adana ÜSAM Yönetim Kurulu

********************************

“TÜBİTAK Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi” yerine ile 01 Ocak 2007 tarihinde “Adana ÜSAM Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi Derneği” tüzel yapısının kurulması ve söz konusu yapılar arasında hak ve yükümlülüklerin devri konusundaki ilkeler:

TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun 06.10.2007 tarih ve 157 sayılı toplantısında kabul edilen ve 02.02.2008 tarih ve 161 sayılı toplantısında değiştirilen “TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Ağları ve Platformları Kurma Girişimi Projeleri (İŞBAP) Destekleme Programına İlişkin Esaslar”ın 16. Maddesinde “Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat” başlığı altında aşağıdaki şekilde verilmiştir:

Madde 16. TÜBİTAK Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri (ÜSAM) Programı Uygulama Esasları yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1. Yürürlükten kaldırılan ÜSAM Programı Uygulama Esasları kapsamında desteklenmekte olan Merkezler 31/12/2006 tarihine kadar tasfiye edilir. Tasfiyeye ilişkin hususlar Başkanlıkça belirlenir.

Geçici Madde 2. Yürürlükten kaldırılan ÜSAM Programı Uygulama Esasları kapsamında başlamış ve kalıcı işbirliklerine dönüşmüş tüzel kişiliklere, bu Esasların 4 üncü maddesi hükmünde belirlenen sınırlama dikkate alınmaz. Bunların 2007 yılı içerisinde İŞBAP Programına başvurmaları ve sonrasında projelerinin desteklenmesine karar verilmesi halinde yürürlükten kaldırılan ÜSAM Programı Uygulama Esasları kapsamında TÜBİTAK tarafından uygun bulunan/bulunacak 2005 ve 2006 yıllarına ait katkıları karşılığı tutarlar, toplamı 250.000-YTL’yi geçmemek kaydıyla, İŞBAP projesi için açılan proje hesabına, Yürütücü Kuruluşun taahhüt ettiği nakdi katkı karşılığı olmak üzere aktarılır. Bu işlemden sonra Yürütücü Kuruluşun varsa kalan nakdi katkısı proje hesabına Yürütücü Kuruluş tarafından ayrıca aktarılır.

Geçici Madde 3. Yürürlükten kaldırılan ÜSAM Programı Uygulama Esasları kapsamında başlamış ve kalıcı işbirliklerine dönüşmüş tüzel kişiliklerin ve TÜBİTAK ile protokoller kapsamında yürütülen faaliyetlerin, 2007 yılı içerisinde İŞBAP Programına başvurmaları ve 2007 yılı içinde projenin desteklenmesine karar verilmesi halinde; 01.01.2007 tarihinden, İŞBAP proje sözleşmesinde belirtilen başlama tarihine kadar, Yürütücü Kuruluş ve Katılımcı Kuruluş katkıları ve/veya Yürütücü Kuruluş tarafından proje faaliyetleri için gerçekleştirildiği beyan ve taahhüt edilen harcamalar, tevsik edici belgeleri ile birlikte TÜBİTAK’a sunulması halinde, bu miktarın yarısına karşılık gelecek olan TÜBİTAK katkısı, proje hesabına yatırılır. Bu maddeye göre yapılan aktarımlardan sonra Yürütücü Kuruluşun varsa kalan nakdi katkısı proje hesabına Yürütücü Kuruluş tarafından ayrıca aktarılır.

Tubitak Esaslar

İLKEMİZ; İLETİŞİM, ETKİLEŞİM İŞBİRLİĞİ İLE BİLGİYİ BECERİLERİ VE YETKİNLİKLERİ PAYLAŞARAK BÜYÜTMEK…

ÖNCÜLÜĞÜNÜ YAPTIĞIMIZ VE KURUCU KADROSU İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU –USİMP ile 2007’den BU YANA SİNERJİ İÇİNDE

DENEYİMLERİMİZİ ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINDAKİ MERKEZLERLE PAYLAŞIYORUZ.

 

76 Kurumsal Üye Üzerinden Dokunduklarımız

  • Üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri
  • Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri, Arayüz Yapıları
  • Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
  • Sanayi Ar-Ge Merkezleri
  • Organize Sanayi Bölgeleri
  • Sivil Toplum Kuruluşları
 
  • ÜSİMP Üyeler
  • ÜSİMP Çalışma Yönergesi
  • ÜSİMP İnovasyon Karnesi
  • ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı
  • ÜSİMP İş Mentorluğu Ulusal İnisiyatifi
  • ÜSİMP Teknoloji Transferi Uzmanı MYK Meslek Standardı Tanımı
  • ÜSİMP Onur Ödülü

ANCAK BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ…

/></ boradoluca

  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
    • Paydaşlarımız
    • Endüstriyel Danışmanlarımız
    • Ekibimiz
  • Hizmetlerimiz
  • Yaptıklarımız
  • Raporlarımız
  • Blog
  • İletişim
Top